Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

 

                              D O N I R A J                             

Црногорска Православна Црква својој духовној ђеци о Васкрсу 2024. године

Црногорска Православна Црква својој духовној ђеци о Васкрсу 2024. године

+ Б О Р И С

По милости Божијој Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорски Преосвећеним Архијерејима, богољубивом свјештенству и часном монаштву, православном народу Црногоском у домовини Црној Гори и дјаспори

Драга браћо и сестре! Христос Васкрсе!

Овај радосни поздрав концентрише садржај наше вјере и објављује највећи догађај у цјелокупној људској историји. Ове ријечи о Васкрсењу Исуса Христa нијесу објавили људи, већ анђео, који је поред празног гроба дочекао жене мироносице, које су дошле да оплакују умрлог. „А анђео одговарајући рече женама:  Не бојте се ви; јер знам да Исуса распетога тражите. Није ође, јер устаде као што је рекао...“(Матеј 28, 5-6)

Сами Господ Исус Христос по свом Васкрсењу упутио је ријечи женама мироносицама : „Радујте се“  (Матеј 28, 9) и „Не бојте се!“ (Матеј 28,10) Ове ријечи Спаситељеве су упућене и свим људима кроз сва времена. Поред свих страдања, туге, патње и неизвјесне будућности, Васкрсење нам одгони страх и враћа радост. Господ нас бодри ријечима: „У свијету ћете имати жалост; али не бојте се, ја сам побиједио свијет.“(Јован 16,33)  Позвани смо да се  храбро боримо и побједнички одупиремо сваком злу.

Толико богатог садржаја постоји у поздраву „Христос Васкрсе“! Кроз њега потврђујемо нашу вјеру у Христа, који је истински дошао на свијет као Син Божији и побиједио зло и смрт, показујући нам примјер како и ми да васкрснемо подстичући себе да испуњавамо заповијести Божије, да умножавамо добро у нама, борећи се против гријеха и зла, како у нама тако и свуда око нас.

Са посебним оćећањем размишљамо о значењу Христовог Васкрсења у овом времену, када ваздашњи противници наше слободе и посебности немилосрдно нападају наше духовно, културно и историјско наслеђе, користећи одрођене и незнавене синове наше и браћу, који заведени не раде за наше заједничко добро и благостање, него прикивају изнова на Крст: Црну Гору и Црногорску Православну Цркву.  Њихова моћ и зло су привремени, а вјечна је побједа слободе, правде и истине. Васкрсење нас храбри да и поред свих неправди и непријатељстава уперених против нас морамо побиједити зло, и с радошћу градећи љубав, пожртвовање и разумијевање међу собом, да бисмо се могли назвати синовима Божијим и потомцима црногорских јунака и праведника. Нека дух свијетлог Васкрсења Христовог и наша љубав, донесу радост у сва срца и помогну нашој заблуђелој браћи да се врате својој кући Црној Гори и својој мајци Црногорској православној цркви.

Поздрављам вас драга браћо и сестре у Црној Гори и дијаспори,  желећи да вас у душама вашим просвећује вјера, нада и љубав коју су објавили анђели цијелом свијету ријечим: ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Смирени молитвеник ваш пред Христом Васкрслим, Митрополити Борис

 

IMG 20240504 WA0004

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98