Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

 

                              D O N I R A J                             

Mitropolit Boris učestvuje u međunarodnoj konferenciji u Ukrajini

IMG 20240418 WA0036

Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Boris boravi u višednevnoj pośeti Ukrajini.

Ratno stanje nije spriječilo Mitropolita Crnogorskog Borisa da odputuje u Ukrajinu i uzme učešća na međunarodnoj konferenciji : "ZAJEDNO SAVLADAVAJUĆI STRAHOTE RATA" - iskustvo postjugoslovenskih država i Ukrajine.

Na konferenciji su uzeli učešća predstavnici : Ukrajinske Grkokatoličke Crkve, Pravoslavne Crkve Ukrajine, Rimokatoličke Crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve mp, Njemačke Evangelističke Luteranske Crkve Ukrajine.

Na konferenciji su govorili Arhiepiskop Svjetoslav UGKC, Mitropolit Boris, biskup Milan Stipić , kao i mnogi svještenici i profesori Filozofsko - Teološkog fakulteta i Ukrajinakog Katolickog Univerziteta univerziteta kao i predstavnici civilnog sektora i građanski aktivisti između ostalih:

Dr.Goran Božićević i Dr.Hrvoje Cvijanović iz Hrvatske i Dr. Tatjana Milovanović iz Bosne i Hercegovine kao i mnogi drugi učesnici iz Ukrajine i postjugoslovenskih država.

Konferencija se održava u organizaciji : KOMISIJE ZA MEĐURELIGIJSKI DIJALOG I EKUMENIZAM, INSTITUTA ZA EKUMENSKE STUDIJE, UKRAJINSKOG KATOLICKOG UNIVERZITETA I RENOVABISA.

Mitropolit Crnogorski Boris u svom obraćanju na konferenciji između ostalog rekao:

" Crnogorska pravoslavna crkva od svog obnavljanja tokom ratnih devedesetih godina, služila je kao oslonac i utjeha svima, bez obzira na vjeru ili naciju. Trudimo se da pružimo pomoć svima kojima je ona potrebna, u skladu sa našim mogućnostima.

Ona je takođe centar okupljanja i Ukrajinaca koji su spas našli u Crnoj Gori i jedan od naših vladika je Ukrajinac. Nažalost, žao nam je što ta pomoć ne može biti veća, jer je Crnogorska crkva jako diskriminisana od trenutnih vlasti u Crnoj Gori, koje su okrenute ka Moskvi.

Smatramo da je uloga vjerskih zajednica veoma važna u procesu pomirenja i prevazilaženja podjela, ali i liječenju ratnih trauma. Vjerske zajednice postoje da pruže lijek svima onima koji su propatili na razne načine. Nažalost, na Balkanu postoje i one vjerske zajednice kojima pomirenje i mir nisu cilj, već streme ka podjelama, razaranju i negiraju zločine koji su počinjeni. Na ovaj način se nanosi ponovna bol onima koji su izgubili najmilije.

Crnogorska pravoslavna crkva decenijama propagira mir i suživot na Balkanu. Jedina smo pravoslavna crkva čiji velikodostojnici svake godine idu u Srebrenicu, u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se poklonili onima koji su ubijeni u genocidu.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu, potpuno smo podržali pravo Ukrajine na samoodbranu osudili ovaj zločinački čin. Ukrajinske izbjeglice u Crnoj Gori prihvaćene su od strane Crnogorske crkve kao najrođenija braća.

Ponavljam, svjedoci smo da neke vjerske zajednice, nažalost radi se o pravoslavnim crkvama, služe kao oružije za sijanje mržnje i uništenja. Smatram da se protiv ovoga moramo odlučno boriti. Uloga vjerskih zajednica može biti samo propovijedanje mira, onako kako je to činio Gospod i njegovi apostoli.

Crnogorska crkva će nastaviti sa svojim ekumenskim ciljem, i u saradnji sa drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori i van nje raditi na tome da se prevaziđu sva neprijateljstva koja postoje. Naravno, potrebna je volja i druge strane, koja trenutno ne postoji.

Molimo se Svevišnjem Bogu da urazumi one koji njegovo ime koriste za sijanje mržnje. "

 

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98