Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

 

                              D O N I R A J                             

Svete mošti i dio Časnog Krsta, Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi darovali rumunski Svještenici Emilijan Prodan i Andrej Simon, iskazujući time bratsku ljubav prema Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom narodu

Delegacija Crnogorske Pravoslavne Crkve, koju je predvodio Mitropolit Boris u skorašnjoj posjeti Rumuniji,imala je neizmjeran Blagoslov Božiji da na dar dobije čestice mošti Svetih Apostola Petra i Pavla, kao i dio Časnog Krsta Gospodnjeg.

Svete mošti i dio Časnog Krsta Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi darovali su rumunski Svještenici Emilijan Prodan i Andrej Simon ,iskazujući bratsku ljubav prema Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom narodu .

Svete mošti i dio Časnog Krsta će svečano biti dočekane i položene u crkvi Svetog Ivana Crnojevića na Cetinju, u petu Neđelju Časnog posta, 21. aprila na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji, sa početkom u 10 časova,kada se očekuju mnogi vjernici i poštovaoci Crnogorske pravoslavne Crkve .

Svjedočimo da po prvi put Crnogorska Pravoslavna Crkva, od svoje obnove, a moguće i postojanja, dobije ovako značajne relikvije na dar da budu na molitveno zastupništvo crnogorskom narodu i svim ljudima dobre volje. Ono što je sigurno, jeste , od 1941.god. i dolaska Ruke Sv.Jovana krstitelja, ikone presvete Bogororodice Filermose, kao i dijela časnog krsta, pa do danas u Crnoj Gori nijesu dolazile slične svetinje.

U našem narodu veliko poštovanje zauzimaju Apostoli Petar i Pavle, posebno na Cetinje, đe se njihov praznik Petrovdan uvijek posebno svetkovao . Mnogi dogadjaji u crnogorskoj istoriji su vezani upravo za praznik dvojice Apostola Petra i Pavla. Na radost svijeh,dvojica prvovrhovnih apostola Petar i Pavle nijesu dozvolila da se nemili događaji iz novije istorije , Petrovdana 1991.god. na Cetinje,zavrse tragicno .

Izuzetan blagoslov, pored mošti dvojice vrhovnih Apostola, savremenika Gospodnjih, jeste i dio Časnog Krsta, životvornog drveta, upravo onoga koje je bilo put Gospoda našega da stradanjem pobijedi smrt i daruje život svemu rodu ljudskome.

Ovaj neizmjerni dar rumunskih Svještenika biće smještene u crkvi Svetog Ivana Crnojevića, kako bi mošti i dio Časnog Krsta bio svakodnevno dostupan narodu na poklonjenje i molitvu . Uz blagoslov bozji , svetinje na dar dobijene ,uz ostale cetinjske sv. relikvije će dovesti mnoge vjernike na Cetinje ,koje će od 21.aprila biti znatno bogatije u religiskom,duhovnom  i svakom drugom smislu .

Naka nam ove Svetinje budu na duhovnu radost, ljubav prema bližnjima i oproštaj.

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98