Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

 

                              D O N I R A J                             

Mitropolit Boris se sastao u Njujorku sa poglavarom Bjeloruske Autokefalne Pravoslavne Crkve za USA i Kanadu

Susret i zajednička molitva Mitropolita Crnogoskog Borisa i Arhiepiskopa Svjetoslava Poglavara Bjeloruske Autokefalne Pravoslavne Crkve u Njujorku

Tokom svog višeneđeljnog boravka u Njujorku, Mitropolit Crnogorski Boris je služio nekoliko svetih liturgiju u hramu sv. Kirila Turovskog u Bruklinu, taj katedralni hram pripada Bjeloruskoj Autokefalnoj Pravoslavnoj Crkvi u Americi od 1951.godine Bjeloruski prijatelji su velikodušno ustupili ovaj hram Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi da se u njemu crnogorska dijaspora nekoliko puta okupi i formira Crnogorsku pravoslavnu crkvenu opštinu u Njujorku.

Bjeloruska Autokefalna Pravoslavna Crkva obnobila svoju samostalnost 1922. godine i odvojila svoje djelovanje od Ruske crkve kako bi se u bjeloruskom narodu probudila nacionalna svijest i pravo na sopstvenu autokefalnu crkvu. Od tada je zbog toga proganjana, a sada djeluje uglavnom u emigraciji USA, Kanada, Australija, Velika Britanija,  od 1948 godine i jako je suprostavljena trenutnom režimu u Bjelorusiji.

Parohija hrama sv. Kirila Turovskog u Bruklinu je 25. Febuara 2024.godine  zvanično prešla na Novi kalendar. Ovom prilikom svetu liturgiju je služio poglavar Bjeloruske Autokefalne Pravoslavne Crkve Arhiepiskop Svjetoslav.  Svetoj liturgiji molitveno je učestvovao je i Mitropolit Crnogorski Boris i vjernici Crnogorske pravoslavne parohije u Njujorku. Susret dva poglavara Mitropolita Borisa i  Arhiepiskopa Svjetoslava  bio je bratski i srdačan, a poslije svete liturgije i zajedničkog pričešća, imali su razgovor o crkvenom životu Bjelorusa i Crnogoraca u Americi i Kanadi, o stradanju bratskog ukrajinskog naroda i budućoj saradnji.

Mitropolit Boris se u svojoj propovijedi zahvalio Arhiepiskopu Svjetoslavu i parohiji u Bruklinu na bratskom dočeku i mogućnosti  da svještenstvo i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve služe u tom hramu, te poručio da je Bjeloruska Autokefalna Pravoslavna crkva sestrinka crkva Crnogorskoj. Mitropolit Boris je izrazio želju da će buduća crnogorska parohija u Njujorku nastaviti da održava bliske veze sa Bjeloruskom Autokefalnom Pravoslavnom Crkvom.

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98