Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

Zasijedao Sveti Sinod Crnogorske Pravoslavne Crkve

IMG 20240114 WA0115Dana 14.januara 2024. godine na praznik Obrezanja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Gospodina Borisa održana je śednica Svetog Sinoda Crnogorske Pravoslavne Crkve. Sjednici je predhodila Sveta Arhijerejska Liturgija i priziv Svetoga Duha.

Razmatrano više važnih pitanja iz života crkve. Na śednici su donešene i sledeće odluke:

  • Odluka kojom se umirovljenom Mitropolitu Mihailu (Dedeiću) zabranjuje se javno djelovanje,davanje saopštenja i izjava u ime Crnogorske Pravoslavne Crkve.

Sveti Sinod je ustanovio da umirovljeni mitropolit Mihailo (Dedeić) od dana 3.septembra 2023.godine kada je umirovljen, djeluje protivno interesima vjerjnika i svještenstva na štetu jedinstva Crnogorske pravoslavne crkve a posebno zbog nedoličnog ponašanja i incidenta za Badnji dan, čime je unizio radost praznika i dostojanstvo Badnjaka, predstavnika Bajica, bratstava Martinovića i Borilovića, vjernog naroda, svještenstva i Mitropolita Borisa Poglavara Crnogorske pravoslavne Crkve a sve uz podršku pojedinih političkih elemenata kao i Direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde .

Sveti Sinod smatra da se Direktorat za saradnju sa vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde direktno  umiješao u unutrašnje organizovanje Crnogorske Pravoslavne Crkve i time prekršio -Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednca- član 7. Stav 3. Koji glasi : “Vjerska zajednica slobodno odlučuje , naročito o: izboru svog vjerskog poglavara, imenovanju i ovlašćenjima svojih vjerskih službenika i drugog vjerskog osoblja.”

Protiv ove politički motivisane i nezakonite odluke Ministarstva pravde (kojom se nije registrovala promjena odgovornog lica) pokrenut je spor pred Upravnim sudom Crne Gore.

Po održavanju Opštecrnogoskog zbora 3.septembra 2023. godine za Crnogorsku pravoslavnu crkvu su jedino obavezujuće odluke novoizabranog poglavara Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Gospodina Borisa i Svetog Sinoda kojim on predśedava.

  • Odluka da se trojici svještenika i jednom đakonu Episkopije Kotorsko primorske koji su izašli samovoljno iz sastava Crnogorske Pravoslavne Crkve 2. avgusta 2023.godine uputi se pismeni zahtvev za vraćanje u kanonsko jedinstvo sa Crnogorske Pravoslavne Crkve.
  • Odluku o nagrada i odlikovanjima  Crnogorske Pravoslavne Crkve, ustanovljena sljedeća odlikovanja:

Orden Svetog Petra Cetinjskog čudotvorca, Crnogorske Pravoslavne Crkve

Orden Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca, Crnogorske Pravoslavne Crkve

Orden Svetog Ivana Crnojevića, Crnogorske Pravoslavne Crkve

Orden Svetog Antonija Mitropolita, Crnogorskog, Crnogorske Pravoslavne Crkve

Orden Presvete Bogorodice Filermose, Crnogorske Pravoslavne Crkve

Povelja Crnogorske Pravoslavne Crkve

Gramata Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog

  • odluka o štampanim izdanjima Crnogorske Pravoslavne Crkve za 2024 godinu.
  • odluka o kanonskim pośetama u toku 2024.godine Njegovog Blaženstva Mitropolita Borisa u dijaspori.

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98