Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

 

                              D O N I R A J                             

Sredanović: Vjernici CPC u Americi podržavaju novoizabranog mitropolita Borisa

“Sve što se danas dešava u našoj crkvi ne treba gledati kao raskol već kao dugoočekivanu promjenu”

"Mi pripadnici CPC u Americi pozivamo sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori i svuda u svijetu da se što prije premoste sve nesuglasice i da jedinstveni, zajedno sa novoizabranim mitropolitom Bojovićem otvorimo novu stranicu u istoriji CPC”, poručuje Sredanović

1598436842 blazo sredanovic i 1118x745

“Odluke koje su donesene na nedavno održanom Opštecrnogorskom zboru na Cetinju ne smatramo nelegalnim, kako ih žele prikazati neki kritičari. Crkva je po definiciji i suštini narod. Davno je rečeno: Glas naroda-glas sina Božjega”, poručio je osnivač CPC u Americi Blažo Sredanović.

Kako je dodao, smatra da se na sve što se danas dešava u CPC ne treba gledati kao raskol, već kao, kaže on, dugoočekivanu promjenu na vrhu, kako bi se uklonile dugotrajne posljedice privremenih i površnih rješenja prilikom obnove CPC i mnoge greške koje su proizašle iz svega toga, za čem snose odgovornost i mnogi političari u proslosti i sadašnjosti.

“Ako vaseljenski patrijarh Vartolomej jasno i nedvosmisleno ukazuje na te greške i saopštava nam da nikakvog odnosa ni komunikacije ne može biti sa CPC, dok joj je na čelu raščinjeni mitropolit Mihailo, svi mi, pa i sam Mihailo trebali bi da shvatimo da su u takvoj situaciji perspektive za budućnost takvoj crkvi ništavne”, ukazuje Sredanović.

Novi mitropolit Bojović, kako dodaje, već 20 godina primjerno i posvećeno obavlja crkvene poslove, bez ijedne javne primjedbe.

“Svojim visokim obrazovanjem, opštom kulturnom i primjernom komunikacijom sa narodom, ubjedljivo dokazuje da mu je dobro poznata uloga crkve u društvu i da jasno sagledava perespektivu CPC u pravoslavnom svijetu, koja treba da zauzme ravnopravno mjesto sa ostalim crkvama, jer joj toistorijski i pripada”, ističe Sredanović.

Napominje da će uskoro pozvati novog mitropolita da ponovo posjeti Ameriku.

“Nama je teško prihvatiti rezonovanje nekih kritičara i njihovo tumačenje da je intronizacija mitropolita na ulici skandalozna, ako se zna da je počivšeg vladiku Antonija Abramovića isto tako narod izabrao pod vedrim nebom. Isto tako ne možemo prihvatiti isticanje da se u istoriji crkve nikad nije desila smjena, odnosno slanje mitropolita u mirovinu na narodnom zboru, jer to ne znači da se nije moglo tako nešto desiti da je za tim bilo potrebe”, dodaje Sredanović.

Ističe da, ako narod kao vrhovni arbitar bira na zboru svojeg crkvenog poglavara onda je nelogično i neprihvatljivo osporavati tom istom narodu da donese suprotnu odluku i smijeni tog istog poglavara.

“Mi pripadnici CPC u Americi pozivamo sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori i svuda u svijetu da se što prije premoste sve nesuglasice i da jedinstveni, zajedno sa novoizabranim mitropolitom Bojovićem otvorimo novu stranicu u istoriji CPC”, poručuje Sredanović.

Dosadašnjem mitropolitu Mihailu, kako naglašava, dugujemo duboko zahvalnost za sve što je uradio za dobro CPC u jednom izuzetno teškom vremenu.

“Smatramo da mu treba obezbijediti udoban i dostojanstven život u mirovini”, zaključuje Sredanović.

Preuzeto sa: Sredanović: Vjernici CPC u Americi podržavaju novoizabranog mitropolita Borisa (portalanalitika.me)

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98