Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

Na praznik svetog apostola i jevanđeliste Luke i svetog Petra Cetinjskog služena Sveta Arhijerejska liturgija u crkvi svetog Ivana Crnojevića Pravednoga na Cetinju

Njegovo Preosvještenstvo Episkop nikšički Boris sa svještenstvom crnogorske pravoslavne crkve služio je svetu Arhijerejsku liturgiji u crkvi svetog Ivana Crnojevića Pravednoga na Cetinju. Preosvećeni vladika održao propovijed:

Draga braćo i sestre neka je blagosloven ovaj praznik veliki, ovaj dan koji proslavljamo stotinama godina jer na današnji dan Svetoga Luke proslavljamo i našeg svetitelja Svetog Petra cetinjskog, onoga Svetoga Petra koji je vladao ovom zemljom 47 godina, koji je pomirio zaveđena bratstva i plemena, koji je učvrstio ovu državu i dao joj temelj, ne samo istorijski, ne samo državotvorni, nego mnogo bitnije, dao je temelj duhovni. U našim životima i našim srcima uvijek treba da se sjećamo i molimo svetom Petru jer on bdije nad svojom Crnom Gorom i neće je ostaviti nikada. Jer on je molitvenik nas pred bogom molitvenik ove svete zemlje i svih onih koji su se za nju borili, koji su živote položili za nju i koji su živjeli za nju, za sve naše pretke i za sve naše potomke. Njima moramo staviti zavjet i slobodnu Crnu Goru, ostaviti im vjeru, jer bez vjere čovjek ne može biti srećan, zadovoljan i ispunjen i ne može doći do vječnog carstva. Danas proslavljamo Svetog Luku onoga Luku koji je prvi naslikao ikonu Presvete Bogorodice, onoga Luku koji je naslikao ikone Svetog Petra i Pavla i koji je prvi osnivatelj ikonopisa u cijelom hrišćanstvu. Sveti apostol i jevanđelist Luka se sreo sa Hristosom u Jerusalimu koji je slušao njegovu propovijed i koji je zajedno sa apostolom Pavlom širio hrišćanstvo među Jevrejima među neznabošcima, sa njim putovao do Rima to je onaj Sveti Luka koji je u antiohiji u Grčkoj propovijedao raspetog Hrista i za Njega u dubokoj starosti stradao u 84. godini tako što je obješen za maslinu.

Svi oni koji kroz ovaj život hode uspravno, svi oni koji rade na istini, na vjeri, na duhovnosti uvijek su pod velikim teretom, uvijek su pod velikim napadima, kako i mi branimo našu vjeru pravoslavnu, našu crkvu i državu crnogorsku i naš narod. I uvijek ćemo biti pod udarima onih koji misle zlo onima kojima nije sveta ova zemlja u kojoj su rođeni i onih za koje iskreno treba da se molimo. Zamislite kakva je to osuda ne voljeti Boga,  jer ako ne voliš boga ne možeš voljeti ni čovjeka. Jer ako ne ideš hristovim putem ne možeš nikako biti spašen, jer spasenje dolazi i kroz Hrista i kroz vjeru. Hristos to je velika ljubav i moramo je imati prema svakome čovjeku. Ne mrzimo mi njih, mrzimo njihove grehove. Mi njih kao osobe kao božja stvorenja ne mrzimo nego se molimo da ih gospod dozove da uvijek imaju na umu da nema drugoga mjesta na svijetu i nema ljepšega mjesta na svijetu od onoga na kojem je čovjek prvi put otvorio oči. Tako je naš Sveti Petar Cetinjski koji je na ovaj blagosloveni dan blagoslovio daleke 1993. Godine, prije 26 godina našeg prvog mitropolita Antonija Abramovića, koji je došao među Crnogorce hrabro, stoički, onako kako svaki Crnogorac i  duhovnik treba da učini, došao među nas da nas prosvijetli  i da nam kaže da smo u pravu da branimo svoju zemlju i crkvu i stao na ovaj kamen i poveo crnogorsku pravoslavnu crkvu. Na današnji dan se sjećamo intronizacije našeg Mitropolita Mihaila, to je bilo 1998. godine kada je on intronizovan u čin Mitropolita i poveo našu crkvu i evo bogu hvala moleći se za njegovo zdravlje i dug život i napredak u svakoj službi da još dugo godina bude na čelu crnogorske pravoslavne crkve, da se moli za nas i da nas vodi putem spasenja i putem svake časti i crnogorskoga obraza. Tako da bi gospod bog Sveti Petar Cetinjski i Sveti Luka blagoslovili sve vas i sve one koji nijesu mogli da dođu i sve one koji su daleko, a u mislima i u molitvama su sa nama. Danas blagoslovi  i učvrsti i da nam snage da istrajemo da volimo druge ljude da poštujemo i da ne činimo zlo. Neka vas bog blagoslovi!

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98