Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

Bojović: Žele našu istoriju i identitet

boris bojovic Vikarni episkop 1140x620

U Hramu Svetog Save na Vračaru, pod predsjedništvom patrijarha srpskog Porfirija, počeo je radni dio zasijedanja Sabora Srpske pravoslavne crkve, na kome će se izabrati mitropolit crnogorsko-primorski.

Vikarni episkop CPC Boris Bojović smatra da je biranje crnogorskog mitropolita u Beogradu pokušaj krađe identiteta i istorije Crne Gore.

„Mitropolija crnogorsko-primorska je dio SPC, to piše i u Ustavu SPC. Zvanična država crnogorsko-primorske eparhije je Srbija. Oni već decenijama pokušavaju da se lažno predstave kao mitropolija crnogorska, što nije tačno, jer mitropolija crnogorska je Crnogorska pravoslavna crkva. To je pokušaj krađe identiteta i istorije. Sama činjenica da se mitropolit bira u Beogradu govori da je taj dio crkve zavisan od Beograda i Beogradske patrijaršije.“ 

Autonomija koju je mitropolit Amfilohije zagovarao bila je samo lični interes, smatra Bojović.

„Za CPC izbor u Beogradu nema neki značaj, sem da vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske jednom za svagda kažu da su vjernici SPC. Mitropolit Amfilohije je pokušao da napravi autonomiju crkve, ali ne radi vjernika i crkve, već sebe radi i radi svoje koristi” 

Ugovor sa SPC ne treba potpisati, dok je ugovor sa CPC kao domicilnom crkvom suvišan, kaže Bojović.

„Kao jedina domicilna crkva crnogorskog pravoslavnog naroda, predložili smo da se i sa nama potpiše Temeljni ugovor, iako znamo da se sa domicilnim crkvama ne potpisuje ugovor. Svi ugovori koji se potpišu mogu biti raskinuti. Slično je i sa izmjenama zakona. Nadam se da će se jednog dana izmijeniti zakoni i da će sva imovina MCP biti upisana na državu, što je i bio slučaj sa Knjaževinom Crnom Gorom. U tom slučaju crkva može biti samo korisnik”, kazao je Bojovic za Gradski portal.

preuzeto sa: https://gradski.me/2021/05/25/bojovic-zele-nasu-istoriju-i-identitet/

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98