Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA ODRŽALA LITURGIJU NA IVANOVIM KORITIMA, POLICIJA ZAUSTAVILA MIHAILA

d723851e979e8f50ccc64322778b0a0e XL

U besjedi održanoj nakon svete liturgije vikarni episkop Crnogorske pravoslavne crkve Boris kazao je da se prvi put poslije toliko godina služila sveta liturgija u hramu Svetog preobraženja na Ivanovim koritima. Obraćajući se okupljenim vjernicima on je rekao da su sveštenici CPC sinoć služili večernju liturgiju, održali svenoćno bdenije i cijelu noć se molili za mir u Crnoj Gori.

Neka bi ovo bio svijetli primjer kako se preobražava Crna Gora i kako će se preobraziti da u svakom hramu i u svakoj crkvi bude slobodno i otvoreno za Crnogorce. Neka bi ovaj svijetli praznik obasjao sve nas, dao nam puno trpljenja, ljubavi i snage da se odupremo svemu onome što je na nas krenulo. Krenula je nepravda, pobijedićemo je pravdom, krenula je mržnja pobijedićemo je ljubavlju i krenuli su oni koji su zaboravili na Boga, a sve se na njega pozivaju, a i to ćemo isto uz Božiju pomoć pobijediti. Neka sveto preobraženje Gospoda našeg Isusa Hrista, sveti Petar Cetinjski i sveti Vasilije čuvaju sve vas i sve vaše na domu. Neka daju mir Crnoj Gori i prosperitet. Neka je vječna Crna Gora - kazao je vikarni episkop Crnogorske pravoslavne crkve Boris.

Na Njeguše su dobrodošli svi poručuje mještanin Božo Bećir . On kaže da je svojevremeno branio ovu crkvu na početku, prsa u prsa.

Danas se ovdje nalazimo svi i oni koji je vole, a i oni koji ne vole - dobrodošli su svi. Mi smo jako srećni, mještani iz Dolova, Njeguša, Raičevića. To je naše ali mi to nijesmo posvojili niti želimo, otvorena je za svakoga čovjeka dobre volje. Nastavićemo tako kako nama u Crnoj Gori priliči, posebno nama Cetinjanima koje je jezgro kojega ćemo sigurno sačuvati za sve nas – kazao je za RTV Cetinje mještanin Božo Bećir.

Dragan Čavor kaže za RTV Cetinje da se skoro poslije dvadeset godina danas održala sveta liturgija.

Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je u ovoj maloj crkvi bilo mjesta za sve vjernike. Tako da su i crnogorski vjernici imali pravo da prisustvuju obredu. Imali smo posjetu iz Mitropolije crnogorsko primorske SPC sa predstavnikom Popovićem, koga smo srdačno primili, pozdravili se i rekli mu da su ovo vrata otvorena za sve i da kad mi završimo obred da oni mogu da pristupe - rekao je Čavor.

Policija nije dozvolila ekipi RTV Cetinje da uđe u crkvu i snimi bogosluženje. Mitropolitu CPC Mihailu policija nije dozvolila prolazak ka Ivanovim koritima. Skup je protekao bez incidenata.

preuzeto sa: https://www.cetinjskilist.com/index.php/drustvo/item/10017-crnogorska-pravoslavna-crkva-odrzala-liturgiju-na-ivanovim-koritima-policija-zaustavila-mihaila-video

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98